De 6 belangrijkste zaken die je over Android O moet weten

Tijdens Google I/O 2017 werd uitgebreid stilgestaan bij Android O, het nieuwe besturingssysteem dat later dit jaar officieel verschijnt. In dit artikel zetten we de belangrijkste features op een rijtje.

gsm accu

1. Notificatiekanalen

Android O zet flink in op het versimpelen en verbeteren van notificaties, en dat uit zich in de zogeheten notificatiekanalen. Als gebruiker krijg je meer controle over de meldingen die je ontvangt, en kun je bijvoorbeeld aangeven dat je van een bepaalde app maar enkele specifieke berichten wil ontvangen. Handig, want hierdoor ontvang je alleen de notificaties waar je echt iets aan hebt.

2. Sneller en betere accuduur

Google heeft op de achtergrond een heleboel aangepast om Android O vlotter te laten draaien. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je smartphone twee keer zo snel opstart. Ook worden apps die onnodig lang op de achtergrond blijven werken, aangepakt.

In plaats van dat een app ‘s nachts regelmatig om je locatie vraagt, kunnen ontwikkelaars een limiet instellen hoe vaak een app dit verzoek kan indienen. Doordat apps straks nog maar nauwelijks stroom op de achtergrond gebruiken, gaat je toestel langer mee op een volle acculading.

3. Auto-invullen

Google hevelt een fijne feature van Chrome over naar Android O, namelijk het automatisch invullen van gebruikersnamen en wachtwoorden. Wanneer je die gegevens in bijvoorbeeld de Facebook- of Twitter-app invoert, worden ze automatisch bewaard. Je hoeft dus niet telkens je naam en wachtwoord in te vullen bij de apps die je vaak gebruikt.

4. Sneller selecteren en zoeken

In eerdere Android-versies moest je nogal priegelen om in een tekst een aantal woorden (zoals een adres of telefoonnummer) te selecteren en kopiëren, maar in Android O is dit verleden tijd. Het besturingssysteem denkt namelijk met je mee en selecteert automatisch de woorden die bij elkaar horen, en toont vervolgens een aantal handige knopjes. Naast selecteren, kopiëren en plakken is er nu bijvoorbeeld ook een Maps-icoontje, zodat je een geselecteerd adres direct kunt tonen in de navigatie-app.

5. Picture-in-picture-modus

Android-gebrukers vragen al lange tijd om een picture-in-picture-modus, en met Android O komt Google hen eindelijk tegemoet. Het is mogelijk om een video te bekijken terwijl je in een andere app bezig bent. Handig wanneer je bijvoorbeeld een filmpje van een concert checkt en tegelijk een berichtje met WhatsApp wil sturen. Jammer genoeg is de picture-in-picture-modus in eerste instantie alleen beschikbaar in YouTube (Red), Netflix en Google Maps.

6. Google Play te beschermen

Misschien wel belangrijker is het feit dat Android O veel meer nadruk legt op veiligheid. De afgelopen jaren is het platform meermaals negatief in het nieuws gekomen vanwege problemen met malware, meestal veroorzaakt door malafide apps die binnen of buiten Google Play om werden geïnstalleerd. Google Play Protect is een verzameling services die erop gericht is Android-apparaten met toegang tot Google Play beter te beschermen. De functie maakt gebruik van machine learning om apps te scannen op beveiligingsproblemen. Is er iets niet in de haak, dan zal Protect voorkomen dat de app wordt geïnstalleerd of hem verwijderen.

Author: admin

E-mail: info@ccbatterij.nl Battery Shop: www.ccbatterij.nl Specialist in de verkoop van batterijen, accu's en laders