Haal de bezem door je pc

Niets is irritanter dan ellenlange wachttijden op je pc. Meestal zijn een overdaad aan overbodige (systeem)applicaties en nutteloze bestanden verantwoordelijk voor de vertraging. Gelukkig is daar eenvoudig iets aan te doen door alle overbodige rommel van ieder apparaat op te ruimen. In dit artikel gaan we je pc opschonen.

Tip 01: Bloatware wissen

Zodra je een nieuwe computer of laptop koopt, staan daar meestal allerlei voorgeïnstalleerde applicaties op. Tot overmaat van ramp starten die ook nog eens vaak gelijktijdig met Windows op, waardoor je pc extra rekenwerk moet verzetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (een proefversie van) een virusscanner, brandprogramma, toolbar of hulptool voor energiebeheer. Deze ongevraagde rommel noemt men ook wel bloatware. In de praktijk blijven dergelijke programma’s nog jarenlang op de computer rondzwerven. In Windows 10 zie je eenvoudig welke programma’s je zelf niet hebt toegevoegd en die je misschien wel wilt wissen. Open via het Startmenu het onderdeel Instellingen. Ga naar Systeem / Apps en onderdelen en kies voor Sorteren op installatiedatum. De programma’s die het langst op je pc aanwezig zijn, vind je helemaal onderaan. Selecteer een programma dat je wilt wissen en kies tweemaal voor Verwijderen. Wis overigens alleen toepassingen waarvan je de betekenis kent.

Tip 01 Bekijk welke programma’s er al vanuit de fabriek op je pc aanwezig zijn en wis ze desgewenst van je systeem.

Herstelpunt maken

Zeker wanneer je hulpprogramma’s gebruikt om softwarepakketten te deïnstalleren, is het verstandig om vooraf een herstelpunt aan te maken. Werkt het systeem niet meer goed na een (te) grondige opschoonactie, dan keer je hiermee eenvoudig terug naar de oude situatie. Open de zoekfunctie in Windows 10 en typ het trefwoord Herstelpunt. Kies in het overzicht vervolgens voor Een herstelpunt maken. Klik zo nodig achtereenvolgens op Configureren en Systeembeveiliging inschakelen. Bevestig daarna met OK. Via Maken voeg je een beschrijving toe aan het herstelpunt. Bevestig als laatste met Maken.

Tip 02: Should I Remove It?

Soms is het lastig inschatten in hoeverre je met overbodige bloatware te maken hebt. Voor hetzelfde geld wis je bijvoorbeeld een belangrijke driver, waardoor bepaalde hardware wellicht niet meer functioneert. Het is dan ook belangrijk om te weten of je het pc programma zorgeloos kunt wissen. Het gratis programma Should I Remove It? (de naam zegt het al!) geeft antwoord op dergelijke vraagstukken. Je downloadt het programma hier. Na de installatie start je het programma direct op. Er verschijnt een overzicht van alle aanwezige pc programma’s in beeld. Je ziet precies hoeveel procent van de gebruikers een bepaalde applicatie als ongewenste bloatware bestempelen. De pc programma’s met een rode markering kun je min of meer blindelings verwijderen. Klik erop en bevestig met Uninstall. Wil je eerst meer informatie weten, dan kies je voor What is it?. Je browser opent met een webpagina waarin de functie van het programma wordt uitgelegd. Deze informatie is overigens wel in het Engels.

Tip 03: BCUinstaller

Als je veel grote programma’s wilt wissen, is dat een behoorlijk tijdrovende klus. Bovendien blijven er op de systeemschijf en in het register vaak nog allerlei resten achter. Het programma BCUinstaller kan meerdere applicaties tegelijk wissen en controleert naderhand of ook alle restanten zijn verdwenen. Surf hiernaartoe om het programma te downloaden. Je hebt keuze uit een standaardinstallatie en portable versie. Laatstgenoemde optie is bijvoorbeeld handig voor gebruik op een usb-stick. Voor de werking maakt het in ieder geval niet uit. Maak een keuze en klik op Next. Nadat je de licentievoorwaarden hebt geaccepteerd, neem je de resterende stappen door. Start BCUinstaller vervolgens op. Er verschijnt een introductiewizard in beeld. Standaard is de voertaal Engels, maar eventueel kun je ook een andere wereldtaal selecteren. Kies voor Continue en zet in de volgende stap een vinkje voor Select using checkboxes, zodat je in de volgende stap meerdere programma’s kunt selecteren. In de resterende stappen hoef je niets te wijzigen. Druk telkens op Continue en sluit het dialoogvenster met Finish setup.

Tip 04: Grondige wisactie

BCUinstaller toont een lijst van alle geïnstalleerde toepassingen. Zo zijn bijvoorbeeld de standaard-apps van Windows 10 in het overzicht beschikbaar, waaronder 3D Builder, Films & TV en Xbox. Door aan de linkerkant de opties Show protected items en Show Windows features te selecteren, verschijnen er nog meer programma’s en onderdelen in het overzicht. Aan jou de taak om alle ongewenste programma’s aan te vinken. Hierbij geldt wel dat je alleen de applicaties aanwijst waarvan je de betekenis kent. Zoek dus zo nodig even naar informatie via Google mocht je een onbekend programma op de korrel hebben. Nadat je alles hebt geselecteerd, kies je bovenaan voor Uninstallquietly. Je krijgt eerst het verzoek om een herstelpunt aan te maken, dus zorg daar zo nodig voor. Meestal voert BCUinstaller het deïnstallatieproces volautomatisch uit. Is dat bij jou niet het geval? Het opschoonprogramma laat dan een overzicht zien met programma’s die nog niet volledig zijn gewist. Verder vraagt BCUinstaller of het op zoek moet gaan naar restanten van verwijderde programma’s. Bevestig hierbij met Yes. Gevonden restanten verwijder je met Delete selected definitief van het systeem.

Author: admin

E-mail: info@ccbatterij.nl Battery Shop: www.ccbatterij.nl Specialist in de verkoop van batterijen, accu's en laders