Er zijn veel smartphone opladers te koop. Natuurlijk krijg je een echte, originele oplader de bij aankoop van je telefoon, maar deze is op een gegeven moment aan vervanging toe. Kies je dan voor een originele oplader? Of voldoet een goedkope variant ook? Is de merknaam alleen maar marketing? Of is een nep oplader echt schadelijk voor de smartphone?
‘Deze kabel is niet gecertificeerd’
Wie een iPhone heeft, kan niet zomaar iedere lader gebruiken. Een neppe variant van een oplader zorgt namelijk voor een foutmelding: “Deze kabel is niet gecertificeerd en werkt mogelijk niet goed.” Jammer, want de kabel en oplader waren veel goedkoper dan een nieuwe, officiële lader van Apple. Hoe komt die melding nu eigenlijk tot stand? Er zit een chip in een gecertificeerde oplader. Apple controleert de elektronica van goedgekeurde kabels en opladers. Voldoet deze, dan geeft Apple daar een certificaat voor. Daar betaalt de fabrikant van de lader wel voor.
Hoe schadelijk is een nep oplader?
Eerlijk is eerlijk: de verhalen over ontplofte laders en telefoons zijn wel erg extreem. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voldoen veel laders niet aan alle veiligheidsnormen, maar zijn er ook veel goede laders. Een ‘nep oplader’ is dus niet schadelijk, maar je moet dan wel de juiste vinden.
Bij raden we buitenlandse laders af. Spotgoedkope merkopladers klinken te mooi om waar te zijn en dat is vaak dan ook zo. De kans dat je een Chinese lader met lood krijgt, is erg groot. Het is beter een kabel in de Nederlandse winkel te kopen.
Zo ziet een nep oplader er van binnen uit
Elektronicafreaks hebben eens een nep oplader uit elkaar gehaald om te kijken wat er van binnen in zit. Bij opladers uit China bleek dat fabrikanten stukjes lood in de lader stoppen. Zo voelt de lader wat zwaarder aan, zodat ze voelen als de originele laders.
Het probleem daarvan is dat onderdelen die warm worden minder goed worden geïsoleerd. Daardoor loop je direct kans op brand. De lader kan opbranden of zelfs ontploffen. De opladers uit China kunnen dus beter vermeden worden.
Veilige laders
Niet alle laders van een ‘ander merk’ zijn onveilig. Zelfs de HEMA verkoopt tegenwoordig opladers en die voldoen prima. Ze laden een telefoon snel op en kosten niet veel. Volgens de winkel zijn er geen meldingen van ontploffende laders, kabels en telefoons. Toch geeft de winkel wel aan dat het op eigen risico blijft om een onofficiële oplader te gebruiken.
In de toekomst wordt dit hele probleem waarschijnlijk opgeheven. Vanaf 2017 moeten alle laders universeel zijn. Dan is er geen onderscheid meer tussen bijvoorbeeld micro-usb (vaak gebruikt bij Android toestellen) en lightning (Apple). Op die manier moet elektronisch afval verminderd worden. Techexperts verwachten dat micro-usb de standaard wordt.
Nep of echt?
Wie op zoek is naar een officiële lader, kan deze het best bij de fabrikant of een van haar dealers en resellers kopen. Kraampjes op zwarte markten en webshops kun je beter vermijden. Twijfel je toch over de echtheid, dan kun je het op de volgende manieren proberen te onderscheiden:
– Een spotgoedkope oplader die op het origineel lijkt, is vaak te mooi om waar te zijn;
– Een officiële lader heeft een goed gedrukt logo. Kloppen de logo’s? Staat het logo er net zo op als bij het origineel?;
– Een oplader die erg warm wordt is gevaarlijk. Merk je dat de lader warm wordt, dan is het beter deze niet meer te gebruiken;
– Duurt het de halve dag de telefoon op te laden? Dan is het waarschijnlijk een nep oplader.
Help! Wat moet ik kiezen?
Waar je het best voor kunt kiezen, hangt af van of je het geld over hebt voor een officiële lader. We raden een officiële lader altijd aan. Het zal de investering waard zijn omdat de kabel en elektronica aan de veiligheidseisen voldoen. De oplaadkabel en de lader zelf zullen ook langer meegaan. Maar als je echt niet anders kunt, zal een onofficiële lader uit Nederland jouw telefoon niet schaden.