Accuduur is een heikel punt voor smartphones. Als enige gebied blijft de ontwikkeling van accu’s achter tegenover de processors, het werkgeheugen en de resolutie van het scherm. Daarom roeien fabrikanten met de riemen die ze hebben. Android probeert met Doze in Android Marshmallow energie te besparen, terwijl fabrikanten als Sony ook energiebesparende modi inzetten om zoveel mogelijk uit de accu te halen. Quick Charging zorgt ervoor dat je je accu juist razendsnel kan opladen, zodat je meer tijd hebt om andere dingen te doen.
Besparen, en snel weer opladen
Het besparen van de accu is heel prettig, maar uiteindelijk gaat een accu alsnog snel leeg. Qualcomm, de maker van de bekendste processor-serie Snapdragon, heeft daarom Quick Charge (QC) in het leven geroepen. Hiermee kan je razendsnel je accu een flinke boost geven om weer een tijdje door te kunnen met je smartphone. Inmiddels zijn we al bij de derde generatie van QC aangekomen. Wat is het precies, wat is er veranderd tegenover de vorige generaties, welke smartphones ondersteunen het, en wat heb je eraan? In dit artikel geven we op al deze vragen antwoorden.
Hoe werkt Quick Charge?
Het is ten eerste handig om te weten hoe een accu wordt opgeladen. Het eerste deel, van 0 tot 80%, kan met een maximaal aantal watt worden opgeladen. Het tweede deel, van 80 tot 100%, gaat echter met een lager aantal watt. Dit is simpelweg hoe een accu in elkaar zit. Hierom zie je vaak dat fabrikanten een snelle oplaadtijd claimen tot 50 of 80%. Ten tweede geven fabrikanten hun eigen namen aan QC, terwijl het gewoon dezelfde techniek is. Zo heeft Samsung QC “Adaptive Fast Charging” genoemd, en Motorola noemt het “Turbo Power.” Beide namen zijn echter onderliggend gelijk aan QC 2.0.
Het aantal watt bepaalt hoe snel een accu wordt opgeladen. Hoe meer watt de oplader en de smartphone aan kunnen, hoe sneller de telefoon wordt opgeladen. Ondersteuning van zowel de oplader als de smartphone is belangrijk, want een Quick Charger kopen en die zomaar aansluiten op je smartphone werkt niet. Je smartphone zal zich beveiligen tegen het hogere aantal watt en automatisch het aantal watt naar beneden bijstellen.
Dit kan zelfs zover gaan, dat de originele oplader van je smartphone met het aantal juiste watts, nog sneller oplaadt dan een Quick Charger. Om erachter te komen of je smartphone ondersteuning heeft voor QC is een snelle Google voldoende. De fabrikant laat het meestal ook weten als de smartpone geschikt is voor Quick Charge. Het aantal watt is uit te rekenen door het voltage met Ampère te vermenigvuldigen. Je ziet op je oplader vaak de output staan in de vorm van: 5V — 2.0A of 5V — 1A.
Dit betekent dat er een aantal watt van 5 x 2 = 10 watt aanwezig is. Een normale oplader heeft een vermogen van 5 watt. Een QC oplader kan tot 18 watt halen. Het aantal watt is belangrijk, maar ook de aanwezige Ampère bepaalt hoe snel je smartphone oplaadt. Bij Quick Charging 3.0 is de maximale Ampère opgehoogd naar maximaal 5 Ampère. Bij Quick Charging 2.0 was dit nog maximaal 3 Ampère.
Quick Charge 3.0: de voordelen
Qualcomm beweert dat met Quick Charge 3.0 sommige smartphones in 35 minuten 80% kunnen worden opgeladen. Verder laadt QC 3.0 vier keer zo snel op als een conventionele oplader en tot 40% efficiënter tegenover Quick Charge 2.0. In die efficiëntie zit hem dan ook de winst tegenover QC 2.0. Door verschillende soorten voltages wordt een accu efficiënter opgeladen. Bij QC 2.0 konden er in totaal 4 soorten voltages als output worden gebruikt, terwijl bij QC 3.0 elk voltage tussen de 3.2 Volt en en 20 Volt met een interval van 0.2 Volt kan worden gebruikt. Hiermee kan tijdens het opladen het benodigde voltage dynamisch worden aangepast. Hoe voller de batterij wordt, hoe minder voltage nodig is.
Door bij elke fase van het opladen het juiste aantal voltages te leveren wordt er zo efficiënt mogelijk opgeladen. De energie die verloren gaat bij het opladen wordt zo tot een minimum beperkt. Bij het opladen wordt overtollige energie omgezet in warmte. Een warme accu gaat minder lang mee dan een koudere accu, waardoor QC 3.0 ook nog eens beter is voor de levensduur van de batterij van je smartphone.
Het is echter aan de fabrikant om te beslissen of QC 3.0 ook daadwerkelijk wordt gebruikt. Zo heeft Samsung besloten om dit bij de Galaxy S7 Edge niet te doen, omdat de S7 variant met de Exynos 8890 processor slechts ondersteuning voor QC 2.0 heeft. Om beide versies gelijk te houden heeft Samsung de S7 met de Snapdragon 820 variant geen QC 3.0 gegeven maar QC 2.0. Ook de nieuwste X modellen van Sony bieden geen ondersteuning voor Quick Charge 3.0.