Reparatie tips
De laptop gaat niet aan. Alle lampjes blijven uit.
Is de adapter defect? Controleer of de adapter wel bij de laptop hoort (merk, Volt en Ampère). Gebruik NOOIT goedkope universele adapters, zie de Gebruiktips. Haal de adapterstekkers los, zowel van de laptop als het stopcontact en wacht 30 seconden. Steek alleen de stekker in het stopcontact. Als het lampje op de adapter nu brandt dan zit er waarschijnlijk sluiting op het moederbord.
De laptop gaat niet aan, maar de lampjes op de laptop branden wel en de koeler(s) draaien.
Verwijder alle externe apparaten. Verwijder removable drives, de batterij, eventuele PCMCIA kaartjes, en alle geheugens behalve eentje. Test opnieuw. Als hij nu niet start dan is zeer waarschijnlijk het moederbord defect. Wij hebben speciale apparatuur waarmee veelal het moederbord kan worden gerepareerd. Probeer dit in ieder geval niet zelf!
De laptop wordt erg heet en ruikt verbrand.
Waarschijnlijk is de ventilator defekt of zit het koelblok vol met stof. Gebruik de laptop niet meer anders gaat de processor stuk of de VGA chip brandt door.
Het beeldscherm heeft een rode gloed.
De backlight (tl-buisje) is aan het einde van de levensduur, en moet vervangen worden. Dit lukt niet altijd omdat schermen niet zijn ontworpen om te repareren. Probeer dit in ieder geval niet zelf! Wij vervangen in zulke gevallen het gehele scherm. Dat is meestal zelfs goedkoper en sneller.
Het beeldscherm is heel donker. Als je er met een zaklamp op schijnt dan zie je wel beeld.
De backlight brandt niet. Dit is een lastige storing. Het kan de backlight zelf zijn (dat is meestal het geval), de inverter (hoogspanningsprintje), de datakabel of het moederbord. Deze fout is alleen te vinden door het gebruik van speciale meetapparatuur.
Adapter: de adapter wordt erg heet (meer dan handwarm).
Dat kan als de accu helemaal leeg is en wordt opgeladen. Blijft de adapter warm terwijl de accu al vol is dan is waarschijnlijk de accu defect of er wordt niet de juiste adapter gebruikt.
Toetsenbord: enkele of alle toetsen doen het niet.
Er is vloeistof over de laptop gemorst: het toetsenbord dient te worden vernieuwd. Soms is het mogelijk slechts een of enkele toetsen te vervangen. In sporadische gevallen is het moederbord defect.
Accu is snel leeg.
– De laptop is in Windows als gewone PC geinstalleerd. Schakel de energiezuinige modus in.
– De accu is defect. De gemiddelde levensduur van een accu is tussen de 2 en 4 jaar, maar de levensduur is ook afhankelijk van het opladen: de meeste accu’s gaan 300 tot 500 keer opladen mee.
De CD- of DVD-speler/brander leest soms wel, soms niet.
Optische spelers zijn erg kwetsbaar. Bij flink stoten kan de speler al defect raken.
De laptop geeft blauwe schermen
– Het geheugen is defect. Verwijder (indien mogelijk) een van beide modules en test opnieuw.
– De harde schijf is slecht. Vervangen of repareren is de enige optie.
– De bestanden van Windows kunnen corrupt geraakt zijn. Windows herstellen kan een optie zijn.
Gebruiktips
Maak de ventilatieopeningen van de laptop regelmatig schoon. Zeker in een omgeving waarin gerookt wordt zal zich veel stof verzamelen in de ventilatieopeningen. Daardoor zal de koeling van de laptop afnemen. In extreme gevallen kunnen onderdelen van het moederbord van de laptop doorbranden.
Vanzelfsprekend zijn vocht en laptop geen goede vrienden! Wij hebben reeds vele toetsenborden moeten vervangen omdat er koffie, thee of fris over was geknoeid. In sommige gevallen bleek zelfs het moederbord zwaar beschadigd te zijn geraakt door binnendringend vocht!
Gebruik NOOIT goedkope universele adapters (met een schakelaartje voor de spanning en losse tips waarbij plus en min makkelijk verwisselbaar zijn)! Deze zijn niet berekend op continu gebruik, hebben geen kortsluitbeveiliging (brandgevaar) en kunnen de laptop zwaar beschadigen! Maar al te vaak hebben wij laptops gezien waarvan de complete ladingseenheid was doorgebrand omdat de plus en min van de voedingsstekker omgewisseld waren (aansluittip verkeerd om gebruikt, enkel mogelijk bij goedkope universele adapters)…
Accu’s of batterijen zijn duur, en dat geldt zeker voor originele accu’s. Immitatie accu’s zijn een stuk voordeliger, maar dat heeft een goede reden. Ze worden vaak gemaakt van hergebruikte cellen of van cellen van mindere kwaliteit. Koop dus het liefst een originele accu. Let in ieder geval op het juiste voltage en afgegeven ampèrage!
Gebruik de accu zo weinig mogelijk: als de mogelijkheid op aansluiten via de adapter aanwezig is, doe dat dan en haal wel eerst de accu uit de laptop. Accu’s slijten namelijk door opladen. Een gemiddelde accu gaat 300 tot 500 keer opladen mee. Daarna zal de accu nog maar slechts korte tijd spanning afgeven. Als u gewoon bent elke dag de laptop achter de lader te zetten dan betekent dat in de praktijk dat de accu van uw laptop na anderhalf tot twee jaar versleten is.
Pas op met het schoonmaken van het scherm van uw laptop! Gebruik een zachte doek en zeker geen agressieve schoonmaakmiddelen. Let vóór het schoonmaken op harde deeltjes vuiligheid zoals zand die aanwezig kunnen zijn op het scherm: als u zonder nadenken begint te vegen dan kunnen er gemakkelijk krassen ontstaan op het scherm. Na verloop van tijd kunnen krassen op het scherm zeer storend zijn en zit er weinig anders op dan het scherm (laten) vervangen.
Deze schoonmaaktip geldt trouwens in het algemeen voor alle delen van de laptop.