mini-pc’s van dit moment

Dag grote grijze kast! Je hoeft je bureau echt niet meer te vullen met een enorme computer, het kan allemaal veel kleiner. Mini-pc’s zijn de computerkasten van vandaag. Veelzijdig, net als een gewone desktop, maar dan veel compacter. Makkelijk als je weinig ruimte hebt, en ideaal als je het scherm van een laptop veel te klein vindt en het comfort waardeert van een grotere monitor. Verder kun je ze voor tal van andere taken inzetten. Je creativiteit is de enige limiet!

De opbouw van een computer is nu veel simpeler en compacter dan een tiental jaren geleden. Geen wirwar van draden en allerlei insteekkaarten met. Die verandering hebben we vooral aan de steeds krachtigere laptoptechniek te danken. Kleinere onderdelen, zuinige processors en compacte ssd’s en harde schijven. Maar die hoeven niet direct aan een accu en een scherm gekoppeld zijn, een kastje en een adapter zijn ook prima! En dat is precies wat je ziet bij de mini-pc’s.

Deze computers zijn in veel gevallen gebaseerd op de techniek die in laptops wordt gebruikt. Dat biedt behoorlijke voordelen: niet alleen zorgt dat voor een aanmerkelijk compactere behuizing, ook zorgt het ervoor dat er minder warmte ontstaat. Dat maakt dat er minder intensief gekoeld hoeft te worden, waardoor de gemiddelde mini-pc erg stil is. Het kleine formaat maakt mini-pc’s ook zeer geschikt om bij een televisie te plaatsen, ideaal om een echt slimme smart-tv te maken.

Wat zijn de punten waar je op moet letten als je wilt overstappen op iets kleiners, zonder al te veel compromissen?

Compact

Sommige modellen zijn zo compact dat ze ook achter een monitor gemonteerd kunnen worden. Daarvoor wordt vaak een beugel meegeleverd die op de vesa-montagepunten van een scherm geplaatst kan worden. Op deze manier kun je eenvoudig een eigen all-in-one maken, die vaak krachtiger en veelzijdiger is dan een all-in-one die je als complete computer bij een winkel koopt.

Nadelen

Minicomputers hebben natuurlijk niet alleen maar voordelen. Het nadeel van een kleine computer is dat er veel minder ruimte is voor aansluitingen. Als je het vergelijkt met een gewone desktop-pc is het aantal usb-aansluitingen vaak stukken lager. Op een grote pc heb je algauw acht of meer van die aansluitingen tot je beschikking. Bij een mini-pc blijft het vaak bij slechts vier. Ook als je kijkt naar het aantal monitoraansluitingen hebben de kleintjes vaak minder te bieden, meestal zijn het er twee. Voldoende voor de meeste gebruikssituaties, maar wil je een uitgebreide schermopstelling, dan kom je toch vaak uit bij een gewone desktopkast.

Pure kracht

Ook op pure kracht boet je in bij een kleinere pc. Heb je behoefte aan een uiterst snelle pc met dubbele videokaart en een processor met tien rekenkernen, dan kom je toch echrt uit bij een klassieke desktop. De meeste mini-pc’s zijn gebaseerd op mobiele processors en die zijn minder snel dan de standaardmodellen voor desktops. Dat merk je als je met zware software zoals video- en fotobewerking aan de slag gaat. Voor games zijn de prestaties in de meeste gevallen ook niet toereikend. Een ander nadeel is dat er meestal nauwelijks ruimte is voor uitbreidingen. Je kunt mogelijk een keer het geheugen opwaarderen of de schijf veranderen door een andere, maar daar blijft het wel bij.

Afraders

Mini-pc’s uit het instapsegment zijn vaak van wel heel minimalistische specificaties voorzien. Ze zijn bijvoorbeeld met een Intel Celeron-processor of een Pentium uitgerust; chips die alleen maar voor heel simpele taken geschikt zijn. Zoek je een computer die je alleen voor wat internetten gebruikt, dan kun je hier prima mee uit de voeten. Maar heb je meer wensen, dan heb je een snellere machine nodig. Bijvoorbeeld op basis van een chip uit de Intel Core-serie. Let op, over het algemeen geldt: hoe zuiniger een processor is, hoe trager die is. Een Core-processor uit de Y-serie is het traagst, de U-serie processors zijn iets sneller, de T’s nog wat krachtiger en zonder toevoeging of met de letter K het snelst. Ook kiezen sommige fabrikanten er helaas nog voor om hun mini-pc’s te voorzien van een harde schijf. Dat maakt ze vervelend traag. Beter kies je voor een model dat beschikt over een ssd. Die biedt vaak aanmerkelijk minder opslagruimte dan een variant met hdd, maar de hogere snelheid maakt het een veel fijnere pc om mee te werken.

Verschijningsvormen

Je hebt mini-pc’s in grofweg drie verschillende vormen: nuc, barebone en stick-pc. Nuc is een term van Intel en staat voor ‘next unit of computing’. Het uiterlijk van een klein vierkant doosjes, is door veel fabrikanten geïmiteerd en dat betekent dat je niet alleen bij Intel terechtkunt voor een computer in de nuc-categorie.

Nieuwer zijn de stick-pc’s. Dat zijn computers in de vorm van een wat grote usb-stick. In de plaats van een usb-aansluiting, hebben ze een hdmi-connector. Ze zijn bedoeld om direct op een monitor of televisie aangesloten te worden. Ze zijn zo klein dat ze achter het scherm vrijwel onzichtbaar worden.

Een klassiekere vorm is de zogenaamde barebone. De bekendste fabrikant hiervan is Shuttle, dat mini-pc’s maakt met volwassen uitbreidingsmogelijkheden. In zo’n barebone past een echte desktop-processor, een videokaart en nog veel meer. Duurder, groter en krachtiger. Ideaal voor veeleisende gebruikers!

 

Author: admin

E-mail: info@ccbatterij.nl Battery Shop: www.ccbatterij.nl Specialist in de verkoop van batterijen, accu's en laders