Een nat mobieltje redden

Heb je ooit per ongeluk je mobieltje in de gootsteen laten vallen, of nog erger… in de wc? Heb je hem in je zak laten zitten en is hij zo in de wasmachine gekomen, of hebben je vrienden je voor de lol in een zwembad gegooid? Ben je door de stromende regen gelopen of ben je bij het zwemmen vergeten dat je je telefoon nog in je zak had? Of misschien viel hij uit je zak in de waterbak van je huisdier? Als je mobiele telefoon nat wordt, betekent dat meestal dat je hem moet vervangen, maar soms, als je snel genoeg bent, kun je de telefoon misschien nog redden! Volg de stappen in dit artikel om te proberen je natte mobieltje te redden.

TIPS

  • Probeer alle telefoononderdelen te verwijderen, en leg hem dan in droge rijst.
  • Als de telefoon tegelijk aan en nat is, kan dat leiden tot kortsluiting. Als je je telefoon daarvoor kunt uitschakelen, kun je je verdronken telefoon weer tot leven wekken!
  • Overtollige hitte kan je telefoon nog meer beschadigen! De meeste telefoons waarschuwen dat je ze niet in je auto moet laten liggen of blootstellen aan hitte. Je moet de telefoon volledig drogen voor je hem aanzet. Wees geduldig! Gebruik een stofzuiger om snel al het overtollige vocht te verwijderen, dat duurt meestal zo’n 20 minuten, waarbij je de telefoon elke paar minuten draait om te zorgen dat alle gaten en aansluitingen worden behandeld.
  • Doe de telefoon in een vacuümkamer (veel middelbare scholen en universiteiten hebben die) en activeer de kamer. Meestal hebben universiteiten en bepaalde bedrijven een vacuümkamer beschikbaar als je de juiste persoon kent. Water “kookt” op kamertemperatuur als je maar lang genoeg wacht, wat betekent dat het verdampt via luchtbellen, zelfs als het niet wordt verwarmd. Deze methode zou succesvol moeten zijn als het vacuüm gedurende zo’n 30 minuten op kamertemperatuur wordt gehandhaafd. Dat zal de onderdelen drogen waar je niet bij kunt, net als de tip hierboven over de stofzuiger, als je geen vacuümkamer hebt.
  • Aangezien je garantie toch al niet meer geldt, als je nog meer problemen hebt met je telefoon na de bovenstaande methodes, koop dan torxschroevendraaiers om de telefoon open te maken, aangezien die bijna altijd gespecialiseerd zijn. (Bijvoorbeeld, voor de RAZR heb je torx #4, #5 en #6 nodig). Neem een bus contactspray en besproei de binnenkant. Het droogt snel. Poets residu weg met een zachte tandenborstel. Besproei met perslucht, en/of stofzuig het een paar minuten om verder vocht weg te zuigen, en zet hem dan voorzichtig weer in elkaar.
  • Een ander idee is om de telefoon een paar uur op lichaamstemperatuur te houden. Dat wil zeggen… tegen je huid. De warmte en luchtstroom rond de telefoon kunnen hem drogen, als die niet al helemaal onder water is geweest.
  • Als je telefoon werd blootgesteld aan zoutwaterkristallen, tik dan voorzichtig met een plastic voorwerp op de printplaat en de chips (bijvoorbeeld met de achterkant van een kleine schroevendraaier). De trilling van de tikjes zal een aantal van de vreemde objecten losmaken, en ze zullen eruit vallen. Wees voorzichtig en sla de printplaat of de chips niet stuk. Door een te harde klap zullen de chips kapotgaan. Je kunt beter heel voorzichtig een aantal keer tikken op verschillende plekken, vooral rond de chips. En maak hierna zorgvuldig schoon met een oplosmiddel, om eventuele roest weg te poetsen.
  • Als je telefoon in de zee valt of in ander zout water, spoel het dan af met zoet water voordat zoutkristallen kunnen vormen in de telefoon nadat je de batterij hebt verwijderd.
  • Probeer een bus met perslucht recht (ondersteboven, opzij of in een hoek zal een ijskoude vloeistof produceren) te houden en in de spleten, speaker, microfoon en toetsen te spuiten. Het overtollige water zou eruit moeten komen. Als de bus koud wordt en je nog niet klaar bent, laat de bus dan een tijdje rusten voor je verder gaat, want koude lucht kan overtollig vocht laten condenseren op onderdelen nog dieper van binnen. Dit proces moet worden gevolgd door de andere methodes die een vacuümkamer of stofzuiger gebruiken om vocht van binnen te verwijderen, want de telefoon moet van binnen volledig droog zijn om te voorkomen dat er later iets misgaat. De inhoud van veel spuitbussen met perslucht kan giftig zijn. Volg alle aanbevelingen op het etiket.
  • Het is mogelijk om een noodpakket te kopen voor natte mobieltje. Het is goed om er een te hebben “voor het geval dat”, anders verspil je kostbare tijd als je er alsnog een moet gaan kopen.

Waarschuwingen

  • Verwarm de batterij niet, want dan kan hij lekken of ontploffen. Lithiumbatterijen zijn gevoelig. Als je een föhn gebruikt, verwijder dan eerst de batterij. Let op dat het niet wordt aanbevolen om het mobieltje te verwarmen.
  • Leg je telefoon niet in een oven of magnetron om hem te drogen.
  • Als je handig bent, verwijder dan de schroeven en open tenminste te buitenkant om vocht te laten ontsnappen. Mobieltjes zijn meestal een beetje waterbestendig, dus ze kunnen worden gebruikt in lichte regen en in vochtige omgevingen. Dit betekent dat als er eenmaal vocht in te telefoon zit, je het er moeilijk weer uit krijgt.
  • Wees gewaarschuwd dat fabrikanten van de meeste moderne mobieltjes stickers plaatsen die van kleur veranderen als er vloeistof in de telefoon is geweest. Dit laat technici weten dat je je telefoon in het water hebt laten vallen, omdat de meeste telefoonverzekeringen geen waterschade dekken. De kans bestaat dat als de sticker onder de batterij is geactiveerd, de interne stickers waar je niet bij kunt komen waarschijnlijk ook zijn geactiveerd. Je zult dan een eigen risico moeten betalen. Je moet weten dat garanties geen waterschade dekken, alleen de verzekering doet dat, en zelfs niet alle verzekeringsmaatschappijen vergoeden waterschade. Je moet ook weten dat deze sticker van kleur veranderen bij extreme luchtvochtigheid.
  • Pas niet te veel hitte toe op je telefoon, zoals hierboven gezegd. Je wilt je telefoon niet laten smelten of verbranden.
  • Als je alcohol gebruikt, doe dat dan buiten, en pas geen enkele hitte toe, zelfs niet de weinige hitte van een monitor. Sluit de batterij niet aan totdat de alcoholgeur weg is.
  • Zelfs als al deze stappen zijn gevolgd, kunnen mineralen uit het water zich hechten aan soldeer en pinnen, wat kan leiden tot roest of kortsluiting. Pinnen staan in moderne mobieltjes zo dicht bij elkaar dat zelfs een klein beetje aanslag kan leiden tot kortsluiting, waardoor de telefoon niet meer werkt.

Sony AC-NB12A Laptop-oplader

Microsoft BV-T5E Batterij 3000mAh/11.6wh 3.85V

Samsung A3514_DPN Laptop-oplader

HP 504966-001 TFX0220D5WA Laptop-oplader

LG ADS-40FSG-19 Laptop-oplader

batterijpc.cafeblog.hu

 

Author: admin

E-mail: info@ccbatterij.nl Battery Shop: www.ccbatterij.nl Specialist in de verkoop van batterijen, accu's en laders