Zo haal je het maximale uit je

De batterij van je laptop kan nooit niet lang genoeg meegaan. Je hebt het waarschijnlijk ooit al wel eens meegemaakt dat je laptop net te vroeg de geest geeft. Heel vervelend, maar dankzij deze tips kan je in de toekomst iets langer blijven werken zonder je zorgen te maken.

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je bent in een meeting, onderweg, of in een klaslokaal, en je ziet dat de batterij van je laptop maar op 15% staat. Het angstzweet komt boven wanneer je ook nog eens merkt dat je de voedingsadapter thuis bent vergeten, of wanneer er geen stopcontact in de buurt is. In al deze situaties telt elke seconde om je werk toch klaar te krijgen, daarom zochten we voor jou de beste oplossingen om die extra minuten uit je laptop te persen. Belangrijk detail: geen enkel van deze tips zal de levensduur van je batterij verlengen, maar zorgt er wel voor dat je batterij minder zwaar wordt belast.

Powered by Semilo

 Spaarstand

Het lijkt misschien een eenvoudige instelling, maar velen vergeten om de spaarstand van je laptop in te schakelen wanneer je heel lang moet werken zonder stekker in de buurt. De meeste fabrikanten voorzien wel een of andere eco-mode die een aantal instellingen uitschakelt om zo efficiënter met energie om te gaan. Sommige fabrikanten zorgen ervoor dat laptop automatisch in deze energiestand terechtkomt onder een bepaald percentage, maar op dagen wanneer je je laptop heel sterk nodig hebt, kan je dit ook al vanaf 100% inschakelen om extra werktijd te winnen. Eens je de eco-mode hebt ingeschakeld, kan je nog behoorlijk veel winst boeken door apparaten uit te schakelen op je laptop.

Randapparatuur

De meest eenvoudige manier om het energieverbruik terug te dringen, is door simpelweg onderdelen uit te schakelen. Elke component in je laptop heeft nu eenmaal energie nodig, dus uitschakelen betekent energiewinst. Start daarom direct met het verwijderen van alle onnodige randapparatuur zoals een USB-muis of externe harde schijf. Andere belangrijke energievreters zoals wifi en Bluetooth kan je eenvoudig uitschakelen door middel van een sneltoets op je laptop. Ook andere apparaten, zoals een optische schijf, kan je ook manueel uitschakelen indien je die heel weinig gebruikt. Let er wel telkens goed op wanneer je hardware uitschakelt, zoals je netwerkkaart of harde schijven, dat die niet op dat moment in gebruik zijn om problemen te voorkomen.

Instellingen

Om eenvoudig energie te besparen, moet je dikwijls ook kijken naar je laptop zelf. Een element dat dikwijls wordt overzien, is de verlichting van je toetsenbord. Tenzij het donker is, heeft het geen enkel nut dat die blijft oplichten. Uitschakelen is de beste optie. Het scherm is misschien nog wel de belangrijkste factor om extra minuten of uren uit je laptop te persen. Pas de helderheid aan naargelang de werksituatie, en zet die op het uiterste minimum wanneer je een lange dag zonder stroom voor de boeg hebt. Zelfs al betekent dat turen naar het scherm bij daglicht, je zal blij zijn wanneer je hiermee een of twee uur extra energie kan besparen. Luister je graag naar muziek? Schakel dan de luidsprekers van laptop uit en gebruik liever oortjes. Moet je gewoon een tekstdocument typen of enkele mailtjes beantwoorden? Verlaag dan de resolutie van je scherm zodat de grafische kaart minder hard moet werken en bijgevolg minder energie nodig heeft.

Processen sluiten

Het is niet enkel de hardware die al je energie wegvreet. Ook de verschillende apps en toepassingen die in de achtergrond werken zijn daarvoor verantwoordelijk. Net zoals bij de hardware, kan je best stap voor stap overlopen wat je wel en niet nodig hebt en sluit je de toepassingen die overbodig zijn. Druk op Ctrl+Shift+Esc om dit allemaal na te gaan. Ga daarna naar het tabblad processen, en ga op zoek naar programma’s die veel geheugen of processorkracht gebruiken. Beëindig overbodige processen, maar gaat telkens goed na of je hiermee Windows niet onstabiel maakt. Neem zeker ook eens een kijkje rechts onderaan in de taakbalk om te zien hoeveel processen er allemaal actief zijn. Hoe minder icoontjes je hier ziet, hoe beter.

Werkritme

Pas je werkritme aan wanneer je veel werk wil verzetten op één batterijlading. Multitasken is leuk wanneer je veel kracht beschikbaar hebt, maar meerdere programma’s tegelijk openen vraagt vanzelfsprekend ook meer energie. Probeer zo structureel mogelijk te werken en openen het minimum aan vensters en applicaties om extra energie te besparen. Wanneer je bijvoorbeeld begint te werken in een document, sluit je best alle andere toepassingen die op de achtergrond actief kunnen zijn. Je kan er eventueel ook voor kiezen om uitgebreidere programma’s zoals Word te vervangen door een simpele tekstverwerker die standaard in Windows zit om energie te besparen. Vooral de automatische functies zoals de spellingscorrector en automatisch bewaren van bestanden vragen telkens extra energie wanneer je zet.

Nieuwe hardware

Een grondige manier om in de toekomst langer te werken op je laptop, kan enkel door bepaalde elementen te vervangen. Wanneer je laptop nog gebruik maakt van een klassieke harde schijf, kan je die beter vervangen door een SSD. Die is niet alleen sneller, maar verbruikt ook veel minder energie dan een klassieke harde schijf. Een dubbele winst die haast voor elke laptopgebruiker interessant is. Voeg ook zeker extra ram-geheugen toe wanneer je laptop regelmatig moeite heeft om al je taken te verwerken. Hoe sneller je laptop kan volgen met al je taken, hoe minder energie die nodig heeft om telkens alles te verwerken.

Let er overigens ook goed op dat je je laptop op een correcte manier oplaadt en gebruikt. Wanneer je laptop een verwijderbare batterij heeft, let je er best telkens goed op om de contacten niet te beschadigen wanneer je die telkens vervangt. Nieuwe lithium batterijen hebben weinig last van het geheugeneffect zoals vroeger bij oudere batterijen het geval was, maar het kan af en toe geen kwaad om je laptop volledig naar 0% te ontladen, om daarna terug volledig op te laden. Hou je laptop tot slot ook zo koel mogelijk. Hoe warmer je laptop, hoe warmer je batterij, hoe minder lang die zal meegaan. Kuis daarom regelmatig je laptop uit om stofophoping tegen te gaan.

Tunen

Zorg er tot slot voor dat je laptop geen extra programma’s meedraagt dan je nodig hebt. Hoe meer er geïnstalleerd is, hoe meer risico je loopt dat er programma’s mee opstarten en stiekem op de achtergrond actief zijn. Ga regelmatig kijken welke programma’s allemaal mee opstarten, en hou hier grote kuis in. Maak je gebruik van de klassieke harde schijf? Defragmenteer die dan af en toe om ervoor te zorgen dat data sneller beschikbaar is, en minder energie vraagt om op te zoeken. Ruim ook regelmatig je harde schijf op en verwijder oude of verloren bestanden die je niet meer nodig hebt. Online vind je tal van verschillende toepassingen die deze taak uit jouw handen kunnen nemen om je pc eens grondig te reinigen, zoals het populaire CCleaner.

Author: admin

E-mail: info@ccbatterij.nl Battery Shop: www.ccbatterij.nl Specialist in de verkoop van batterijen, accu's en laders