De accu vormt de krachtbron van iedere smartphone. Misschien juist omdat de batterij de belangrijkste levensaders van een mobiele telefoon is, gaan er vele mythes over dit onderdeel de ronde op internet. In dit artikel bespreken wij er 7.
Anno 2017 is een leven zonder smartphone nauwelijks meer voor te stellen. We gebruiken onze telefoon voor de meest uiteenlopende zaken. We surfen graag op internet, geven statusupdates op social media, kletsen wat af via apps als WhatsApp en Facebook Messenger, luisteren naar onze favoriete muziek, kijken films en series, leggen allerlei serieuze en minder serieuze momenten vast met de camera, en ga zo maar door. Hierdoor doen we een steeds groter beroep op de batterij.
De accu is waarschijnlijk één van de componenten van een smartphone die door veel gebruikers al gauw wordt vergeten. En dat terwijl het een van de vitaalste onderdelen van een telefoon is. Wellicht let je op de accucapaciteit als je een nieuwe telefoon uitzoekt, maar na verloop van tijd kijk je er waarschijnlijk niet langer naar op of om. Totdat je merkt dat je smartphone ineens wel heel erg snel leegloopt, ook al is hij helemaal opgeladen.
Omdat je wel iets beters te doen hebt dan voortdurend je smartphone op te laden, zoek je uit wat je kunt doen om de levensduur van de accu te vergroten. Als je een beetje kritisch leest en nadenkt, merk je dat er hoop zin en onzin op internet staat. In dit artikel noemen wij 7 fabels die over accu’s van een smartphone de ronde gaan.
Mythe 1: zorg dat de accu helemaal leeg is voordat je hem oplaadt
Het werd –en wordt– nog altijd vaak gezegd dat de batterij eerst helemaal leeg moet zijn voordat je hem aan de oplader mag hangen. Doe je dat niet, dan zou dit slecht zijn voor de batterij, maar ook voor de levensduur ervan. Absoluut niets van waar.
De oorsprong van deze mythe is te herleiden naar de eerste generatie batterijen. Dit waren nikkel-cadmium (NiCd) batterijen. Dit type had last van het zogeheten memory effect of geheugeneffect: het verschijnsel waarbij de maximale capaciteit van de batterij kleiner lijkt te worden naarmate hij vaker aan de oplader wordt gehangen terwijl hij nog niet helemaal leeg is. Hierdoor laadt de batterij zich niet helemaal op en gaat er dus vermogen verloren.
Smartphones vandaag de dag gebruiken een heel ander type batterij, namelijk lithium-ion (Li-ion) of lithium-ion polymeer (Li-Pol). Deze berekenen op een andere manier hun laad- en ontlaadcycli dan nikkel-cadmium batterijen. Het laatste type redeneert als volgt: als je een batterij helemaal oplaadt terwijl deze nog 25% van zijn capaciteit heeft, wordt dat als één volledige cyclus gezien. De volgende keer ontlaadt de batterij zich tot 25%, omdat hij deze grens als een soort van geheugensteuntje herinnert. Lithium-ion en lithium-ion polymeer batterijen zijn een stuk slimmer. Als een batterij nog voor 70% vol is en je laadt hem op, berekent hij pas één laad- en ontlaadcyclus als deze de 30% bereikt. Zodoende verliezen moderne batterijen mettertijd veel minder capaciteit dan de traditionele nikkel-cadmium varianten.
Mythe 2: gebruik alleen de officiële lader van de fabrikant om je smartphone op te laden
Dit verhaal is waarschijnlijk de wereld in geholpen door een slimme marketingmedewerker die een manier zocht om meer smartphone-accessoires te verkopen. Om uiteenlopende redenen willen sommigen meerdere opladers voor hun smartphone: bijvoorbeeld één voor thuis en één voor op kantoor, een oplader voor in de auto, een reserve-exemplaar voor als je op reis gaat. Hoe zorg je er dan voor dat ze de lader van hun eigen fabrikant aanschaffen in plaats van een goedkopere partij? Door middel van angst: ‘als je een andere oplader gebruikt, loop je het risico dat je smartphone ontploft’.
Pure onzin. Opladers van derden zijn vaak net zo goed als de opladers. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar zien we nagenoeg alleen bij opladers met USB Type-C aansluiting. Deze kunnen met hogere voltages uit de voeten dan microUSB 2.0. Dat heeft geleid tot een wildgroei aan USB-C opladers. Het gevaar hiervan is dat de maximale output hoger is dan de oplader. Dat kan ertoe leiden dat de accu oververhit raakt, met alle gevolgen van dien (ontploffing, ontbranding). Google heeft de precieze USB-C standaard omschreven in het Android Compatibility Definition Document (CDD). Fabrikanten die zich hier niet aan houden krijgen komend jaar niet de beschikking over Android O, zo dreigt Google.
Dat je alleen de officiële oplader van de fabrikant mag gebruiken is klinkklare onzin. Feit is wel dat als je alleen de lader gebruikt, je altijd goed zit. Mocht je toch overwegen om een oplader van een ander te kopen, kijk dan van tevoren even goed naar de maximale output (volt en ampères). Als je een oplader met lagere output koopt, ben je onnodig veel tijd kwijt met opladen. Is de maximale energie-output hoger, dan kan de batterij oververhit raken. Het is dus een kwestie van goed de labels, handleiding of verpakking lezen.
Mythe 3: je smartphone de hele nacht aan de oplader hangen is niet goed voor de accu
In dit verband spreken we ook wel van overlading. Overladen zou de levensduur van de accu drastisch naar beneden brengen. Hier zit een kern van waarheid, maar dekt niet de gehele lading van het verhaal.
Als je je smartphone de hele nacht aan de oplader aansluit, staat er voortdurend spanning op de accu. Dat is hetzelfde als je ook na je workout blijft doorgaan met sporten: je spieren blijven zich dan inspannen. Je moet ze de tijd gunnen om tot rust te komen, te ontspannen. Bij de batterij van je smartphone is dat niet anders.
Toch is het niet zo zwart-wit als wij hierboven schetsen. Zo zijn de meeste opladers en accu’s tegenwoordig voorzien van allerlei vernuftigheden. Met de nieuwe Xperia X-serie introduceerde Sony Qnovo Adaptive Charging en Battery Care. Met Qnovo Adaptive Charging houdt de software de staat van de batterij continu in de gaten en past hij, indien nodig, de laadstroom aan om de kans op schade te minimaliseren. Battery Care laadt de batterij op totdat hij de 90% bereikt. Dan wordt het oplaadproces gepauzeerd. De resterende 10% wordt pas geladen vlak voordat je opstaat. Als je wekker daadwerkelijk afgaat is hij volledig opgeladen.
Experts zeggen bovendien dat het eigenlijk wel meevalt met de korte levensduur van een batterij als gevolg van overladen. Volgens hen behouden smartphonebatterijen na meerdere jaren zo’n 80% van hun oorspronkelijke capaciteit. De meeste consumenten nemen gemiddeld iedere twee jaar een nieuwe smartphone. Dat is te weinig tijd voor het geheugeneffect om in te treden (zie mythe 1). De kans dat zij hinder ondervinden van de lagere accucapaciteit is hierdoor klein.
Mythe 4: gebruik je smartphone niet als deze aan de oplader aangesloten is
‘In China is een vrouw geëlektrocuteerd nadat ze met haar iPhone speelde terwijl deze aan de oplader hing.’ Of: ‘Een Samsung Galaxy smartphone is spontaan ontploft nadat deze aan de oplader was aangesloten’. Je hebt dergelijke verhalen vast wel eens gehoord of gelezen. De moraal van het verhaal is dat je je smartphone niet mag gebruiken als deze wordt opgeladen.
We willen bovenstaande verhalen niet afdoen als broodjeaapverhalen of verzinsels, maar vaak speelt er meer dan er wordt geschreven. Zo zat de vrouw uit het eerste bericht in bad voordat ze geëlektrocuteerd werd, zo maakte de politie later bekend. Iedereen weet dat water en elektriciteit niet samengaan. Wat er zich in het tweede geval precies heeft afgespeeld is niet bekend. Mogelijk is de batterij vervangen door een goedkoper alternatief. Misschien was er een oplader in het spel waarvan de output hoger was dan geadviseerd. Of misschien speelden andere (omgevings)factoren een rol in de spontane ontploffing van de telefoon. Wie weet was de telefoon kort van tevoren hard gevallen op de grond waardoor er intern schade was opgelopen en de brand ontstond.
Op zich kan het geen kwaad om je smartphone te gebruiken als deze aan de oplader hangt. Dus leef je lekker uit met je favoriete muziek, video’s of mobiele games. Mocht je desondanks merken dat hij ongewoon warm wordt, dan adviseren wij wel om hem opzij te leggen.
Mythe 5: je smartphone gaat veel langer mee als je achtergrondprocessen afsluit
Het is zo vanzelfsprekend: als er op de achtergrond meerdere applicaties actief zijn, wordt er een zwaarder beroep gedaan op de accu. Zodra je deze afsluit houdt de batterij meer energie over voor andere activiteiten. Daar is geen speld tussen te krijgen. Reken jezelf echter niet meteen rijk. Het klopt dat je energie bespaart naarmate je het aantal achtergrondprocessen terugbrengt tot een minimum, maar de hoeveelheid energie die je hiermee wint is gering. Over een hele dag genomen win je hier gemiddeld dertig minuten mee. In ieder geval niet de beloofde uren die ons soms wordt voorgespiegeld.
Hetzelfde geldt voor zaken als GPS, Bluetooth en NFC. Het klopt dat je deze beter kunt uitschakelen als je er toch geen gebruik van maakt om zo de batterij te sparen. Maar veel winst zal het je niet opleveren. Nota bene worden deze technieken steeds slimmer en verbruiken ze minder energie dan in de begindagen. Toen waren het grote energievreters. Met dat in ons achterhoofd is vliegtuigmodus ontwikkeld. Hiermee schakel je alle draadloze verbindingen in één klap uit. Je bespaart flink wat vermogen en je kunt lekker ongestoord doorwerken. Door jarenlange innovatie gaat deze vlieger vandaag de dag niet langer op en gaan deze draadloze technologieën een stuk efficiënter om met energie. En sowieso: je koopt toch geen smartphone om alle functies uit te schakelen?
Mythe 6: meer capaciteit betekent een langere batterijduur
De accucapaciteit wordt gemeten in mAh of milliampère-uur. Velen denken dat dit een indicator is hoe lang een smartphonebatterij meegaat. Het is begrijpelijk dat je dit denkt: een 3300 mAh batterij heeft immers meer power dan een accu een 3000 mAh batterij. Het is dan toch logisch dat de eerstgenoemde accu een stuk langer meegaat. 10% om precies te zijn, omdat hij 10% meer vermogen heeft.
Zoals we al vaker hebben gezegd is de werkelijkheid een stuk weerbarstiger. Je moet goed beseffen dat mAh een aanduiding is voor de capaciteit van een batterij, geen maat om de hoeveelheid energie aan af te lezen. Energieconsumptie is namelijk afhankelijk van de energievraag. Waardoor wordt de energievraag bepaald? Een groot aantal factoren, die per smartphone en per persoon verschillen.
Het component dat de meeste energie opslurpt van de batterij is zonder enige twijfel het scherm. Hoeveel energie dat is, is afhankelijk van onder meer de schermtype, schermgrootte, schermresolutie, schermhelderheid, pixeldichtheid en kleurweergave. Zo is een OLED-display energiezuiniger dan een LCD-scherm. Bij hogeresolutieschermen moeten meer pixels aangestuurd worden, wat meer power van de accu vereist. En het zal voor zich spreken dat een groter scherm meer energie verbruikt dan een kleiner scherm.
Naast het scherm zijn er nog tal van andere factoren die de energiebehoefte van een smartphone bepalen. Als je met een smartwatch of andere wearable om je pols rondloopt, vergt dit meer energie. Dit geldt ook voor de vraag of je al dan niet gebruik maakt van roaming, WiFi-hotspot, NFC en infraroodpoort. Ook muziek luisteren vergt stroom, ook al staat het scherm de hele tijd uit. Tot slot bepaalt ook de versie van het besturingssysteem hoe energiezuinig een smartphone is. Zo kennen telefoons met Android Marshmallow of Android Nougat de energiebesparingsoptie Doze. Als je je toestel vergrendelt, belandt hij in een slaaptoestand. Doze zorgt er simpel gezegd voor dat hij hier niet uit kan ontwaken. Zo worden onder meer alleen notificaties die via de Google API verlopen doorgelaten en wordt de internetverbinding voor apps uitgeschakeld.
Hoe lang de accu van een smartphone meegaat als hij volledig is opgeladen, is niet eenvoudig te beantwoorden. Voorop staat dat je in ieder geval niet naar het vermogen of het aantal mAh moet kijken. Een praktijktest is de enige manier om hier achter te komen.
Mythe 7: een grotere accucapaciteit staat gelijk aan een langere oplaadtijd
Iedereen heeft er een broertje dood aan als hij zijn smartphone een poos niet kan gebruiken, omdat hij aan de oplader hangt. Vroeger nam opladen veel tijd in beslag: met een beetje pech was je enkele uren verder voordat je weer kon bellen en surfen op internet. Naarmate de accucapaciteit groter was, duurde het langer voordat hij weer helemaal opgeladen was.
Met moderne snellaadtechnieken behoort dat tot het verleden. Eén van de bekendste snellaadtechnologieën is Quick Charge van Qualcomm. De chipfabrikant bedacht een manier om het wattage waarmee opladers hun werk doen te vergroten, zonder dat dit tot oververhitting leidt. Dat betekent dat de accu aanzienlijk sneller was opgeladen. Qualcomm heeft deze technologie de afgelopen jaren verder ontwikkeld. Inmiddels zijn we bij Quick Charge 4.0 aanbeland. Hiermee zijn smartphones naar eigen zeggen 2,5 keer zo snel opgeladen als met de eerste generatie Quick Charge. Een kwartiertje opladen zou al genoeg energie opleveren om de batterij voor de helft op te laden.
Qualcomm is niet de enige die de afgelopen jaren haar eigen snellaadtechniek heeft ontwikkeld. Ook smartphoneproducenten als Samsung, Motorola en OnePlus hebben hun eigen variant op Quick Charge. Samsung heeft Fast Charging, Motorola TurboPower en OnePlus Dash Charge. En ieder jaar slagen ze er in om hun opladers nog een beetje sneller te maken. Nog even en lange oplaadtijden behoren tot het verleden. Voorwaarde is wel dat je een Quick Charger gebruikt. Doe je dat niet, dan ben je inderdaad enkele uren verder voordat je smartphone is opgeladen.
Tot slot
Zoals jullie zien gaan er allerlei wilde verhalen de ronde over smartphonebatterijen. Nu weten jullie precies hoe de vork in de steel zit en wat onzin is en wat niet. Zoek je nog wat tips waardoor je smartphone het wat langer uithoudt? Lees dan het onderstaande artikel ‘8 tips waardoor de batterij van je smartphone langer meegaat’.
Bose 061384 061385 Batterij 2230mAH/17Wh 7.4V
Clevo W540BAT-6 Batterij 4400mAh 11.1V
LG ADS-40FSG-19 Laptop-oplader
Sony ACDP-100D01 Laptop-oplader