10 Tips om je smartphone batterij te sparen

De huidige telefoons zijn inmiddels een stuk geavanceerder geworden. Niet alleen bellen en sms’en, maar ook internetten, films kijken en videogesprekken. Al die extra opties en mogelijkheden hebben wel een keerzijde: de batterijduur van een smartphone is aanzienlijk korter dan die van oude mobiele telefoons. Bij normaal gebruik moet de batterij van een smartphone tenminste één keer per dag opgeladen worden. Toch zijn er manieren om de batterij net wat langer mee te laten gaan. Wij zetten tien tips hiervoor op een rijtje.

1. Helderheid van beeldscherm lager
Eén van de allergrootste energieverbruikers van je smartphone is het beeldscherm. Niet alleen omdat het een hoop moet tonen, ook omdat het moet reageren op aanraking. De verlichting van het beeldscherm is een belangrijk onderdeel van dit hoge verbruik.

Door simpelweg de helderheid van het beeldscherm lager te zetten, gaat de batterij van de telefoon een stuk langer mee. Het verschil kan enorm zijn, zeker bij intensief gebruik van de telefoon. De meeste smartphones hebben een instelling waarbij de helderheid automatisch ingesteld wordt op basis van het licht in de ruimte. Zo wordt de helderheid buiten hoger gezet dan binnen in een donkere ruimte. Op deze manier hoef je er zelf geen aandacht meer aan te besteden, terwijl er wel energie bespaard wordt.

2. Vliegtuigmodus wanneer mogelijk
Er zijn iedere dag wel momenten dat het niet nodig of zelfs niet geoorloofd is om bereikbaar te zijn. Op deze momenten is het goed om de smartphone op vliegtuigmodus te zetten. In deze modus maakt de smartphone geen verbinding met 3G of 4G en wordt ook een eventuele WiFi verbinding uitgeschakeld.

Dit scheelt enorm veel op de levensduur van de telefoon batterij. Staat de smartphone meerdere uren per dag op de vliegtuigstand, dan kan dat uren aan batterijleven schelen.

3. Sluit apps die niet gebruikt worden
Op alle smartphones kunnen apps op de achtergrond blijven draaien. Hoewel het lijkt alsof deze niet actief zijn, blijven ze enige energie gebruiken. Sluit apps daarom altijd volledig af wanneer ze niet gebruikt worden. Door dit consequent te doen kan er wederom een hoop batterijleven bespaard worden.

Op een iOS-apparaat kan dit gedaan worden door twee keer snel op de thuisknop te drukken en vervolgens apps weg te vegen. Op Android kunnen apps afgesloten worden door op de multitaskingknop te drukken en eveneens apps weg te vegen.

4. Laat apps niet automatisch informatie ophalen
Sommige apps, waaronder een e-mailapp, kunnen ingesteld worden om automatisch e-mails en andere informatie op te halen. Het resultaat is dat deze apps periodiek actief worden en energie verbruiken om deze informatie op te halen.

In veel gevallen is dit niet nodig. Lees je liever één keer per dag je e-mail, dan heeft het geen enkel nut om je e-mai in real-time binnen te laten komen.

5. Download mediabestanden in plaats van te streamen
Met sommige apps kunnen mediabestanden gestreamd worden om ze te beluisteren en/of te bekijken. Een goed voorbeeld is Spotify. Probeer altijd bestanden vooraf te downloaden voordat je ze bekijkt of beluistert. Zo kan met een Spotify Premium-account een hele afspeellijst gedownload worden en later onbeperkt beluisterd worden.

Eenmalig downloaden kost een stuk minder energie (en data) dan een mediabestand regelmatig streamen. Bovendien kunnen de bestanden gedownload worden op een moment dat het goed uitkomt, bijvoorbeeld wanneer er WiFi is en de telefoon in de oplader zit. Zo bespaar je energie én data.

6. Laat het scherm sneller afsluiten
Smartphones blijven zonder gebruik altijd enige tijd aanstaan voor ze uitgaan. Je kunt deze tijd verkorten in de instellingen van de telefoon. Hoe sneller het beeldscherm wordt afgesloten, hoe meer energie er bespaard wordt.

Een kanttekening is dat het soms onhandig is wanneer het beeldscherm te snel uitgaat.

7. Schakel vibratie uit
Veel mensen hebben hun smartphone permanent op de stille stand staan. In plaats van een geluidssignaal, vibreert de smartphone bij een telefoontje of (push-)bericht. Het vibreren van de telefoon is echter een flinke energieslurper.

Overweeg daarom de vibratie uit te zetten voor apps waarbij het niet belangrijk is om direct te weten dat er een bericht is binnengekomen. Dit kan met name bij apps die veel berichten versturen de batterijduur flink verlengen.

8. Update apps in één keer
Update apps altijd en het liefst in één keer. Updates voor apps zijn er meestal om fouten op te lossen. Dergelijke fouten kunnen soms ook invloed hebben op de accuduur. Ook kan het zijn dat de update zorgt voor een betere afstemming van de app met het besturingssysteem, wat ook invloed heeft op de levensduur van de batterij.

Zet automatisch updaten uit om te voorkomen dat de apps geüpdate worden op een moment waar er wel een Wi-Fi verbinding is, maar geen mogelijkheid om op te laden. Het updaten zelf kost namelijk energie.

9. Minimaliseer GPS-gebruik
Veel apps gebruiken de GPS om de locatie van de gebruiker te bepalen. Lang niet altijd is dit ook echt nodig. Facebook is hier een goed voorbeeld van. Bij het plaatsen van een bericht toont het de locatie van de plaatser, maar de meeste mensen plaatsen maar zelden iets op Facebook. De meeste tijd op Facebook wordt besteed aan het bekijken van andermans berichten, terwijl de app nog altijd de locatie blijft ophalen.

Hetzelfde geldt voor diverse andere apps. Ga naar de instellingen van de smartphone en geef de apps geen toestemming om de locatie te gebruiken. Zo wordt de GPS minder gebruikt, wat zorgt voor een verminderd gebruik van de batterij.

10. Energiebespaarmodus
Een open deur, maar wel een open deur die toch regelmatig vergeten wordt. Smartphones hebben altijd een energiebespaarmodus (lees hier meer over de energiebespaarmodus van Apple en energiebespaarmodus van Android). In deze modus worden diverse processen uitgeschakeld die niet essentieel zijn voor het functioneren van de smartphone. Zo wordt meestal de animatie van het openen en sluiten van apps uitgeschakeld.

Dell K2R82 312-1160 Batterij 30WH 11.1V

ACER ADP-18TB 2-515-5305 R33030 Laptop-oplader

Msi BTY-L76 Batterij 5400MAH 11.1V

LENOVO L12L4A02 4INR19/66 Batterij 32WH 14.4V

CLEVO 6-87-W370S-4271 W370BAT-8 Batterij

Author: admin

E-mail: info@ccbatterij.nl Battery Shop: www.ccbatterij.nl Specialist in de verkoop van batterijen, accu's en laders