Vandaag de dag hebben de betere smartphones een goede camera. Sommige smartphones hebben zelfs zo’n goede camera dat een compact camera overbodig is. Handig, want de meeste mensen nemen hun spiegelreflexcamera niet altijd mee. De telefoon is vaak een prima vervanger. Wij zetten een paar tips op een rijtje.
Telefoon stil houden
Het begint allemaal met het goed vasthouden van de smartphone. Zorg er voor dat je niet te veel trilt. Misschien is het makkelijk om een foto te maken terwijl een wandeling maakt, maar dat valt snel terug te zien in de foto; de foto wordt onscherp. Houd de smartphone daarom met twee handen vast. De telefoon kan het beste dicht bij het lichaam gehouden worden. Voor meer stabiliteit houd je jouw elleboog en bovenarm in hoek van ongeveer 45 graden.
Foto genomen? Wacht dan nog even, want het kan zijn dat de foto nog niet verwerkt is. De camera neemt de foto dan nog. Pas als de foto in beeld verschijnt, weet je zeker dat deze gelukt is.
Licht
Voor een normale camera geldt dat de kans op een mooie foto groter wordt bij goed licht en dat geldt nog meer bij smartphones. Overdag in de zomer zul je betere foto’s maken dan ‘s avonds en in de winter. De meeste camera’s gaan namelijk niet erg goed om met donkere omstandigheden; er verschijnt ruis op het beeld.
De beste momenten om te fotograferen zijn s’ ochtends als de zon net op is, of aan het eind van de dag vlak voordat de zon ondergaat. Door op de smartphone HDR in te schakelen haal je het maximale uit het licht; meerdere foto’s worden dan gecombineerd.
Digitaal zoomen
Op de meeste smartphones is er een mogelijkheid om digitaal te zoomen. Voor de echt mooie kiekjes kun je deze functie beter links laten liggen. Volgens fotografen is digitaal zoomen niets anders dan een uitsnede van de foto maken en deze compleet opblazen. Je kunt beter een stap dichter bij een object gaan staan dan in te zoomen. Digitale zoom is namelijk funest voor de beeldkwaliteit.
Megapixels
‘Hoe meer megapixels, hoe beter de camera’? Dat dachten we tot een paar jaar geleden wel. De kwaliteit van de camera hangt niet helemaal af van de hoeveelheid megapixels. Een paar jaar geleden voerden smartphonefabrikanten een heuse ‘megapixel-oorlog’ met elkaar: wie had de meeste megapixels?
Als een hoog aantal megapixels niet per se beter is, waarom duiden fabrikanten het dan wel aan? Dat doen ze omdat het aangeeft hoe veel pixels er in een foto zitten en hoe groot de foto kan worden afgedrukt zonder kwaliteit te verliezen. Voor een goede afdruk moeten er 300 pixels op een inch zitten. Om een foto er goed uit te laten zien op een scherm zijn zoveel megapixels niet nodig. 72 pixels per inch is prima voor op een scherm.
Sensor
Niet het aantal megapixels, maar de sensor is belangrijk. Het is het hart van iedere camera. Bij iedere foto vangt de camera licht op. De sensor zorgt ervoor dat het licht wordt omgezet in elektrische signalen, zodat het een foto wordt.
De sensor berekent daarvoor het formaat, de resolutie en het bereik van de foto. Een spiegelreflexcamera heeft een veel grotere sensor dan een smartphone. Daarom is een foto op een spiegelreflexcamera kwalitatief beter. Dat wil niet zeggen dat een smartphonefoto onbruikbaar is.
Diafragma
Het diafragma (of ‘aperture’) bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. Dat is belangrijk voor de scherpte en diepte van de foto. De hoeveelheid licht wordt aangeduid met de letter ‘f’. Hoe lager de ‘f-waarde’, hoe meer licht er op de sensor kan vallen. Een camera met f/18 maakt op de voorgrond haarscherpe foto’s, maar kan voor- en achtergrond niet erg goed van elkaar onderscheiden.
Een smartphonecamera met een diafragma van f/2.8 kan voor- en achtergrond heel goed van elkaar onderscheiden. De voorgrond is haarscherp, terwijl de achtergrond vervaagd in wazigheid. Dat geeft het typisch fotografische effect.
Lens
Een goede lenstechniek is belangrijk voor een goede foto. Niet voor niets gebruiken professionele fotografen enorme lenzen. Een grote, glazen lens laat meer licht door en zorgt daardoor voor meer diepte.
Smartphonefabrikanten adverteren vaak met het merk lens dat ze gebruiken. Eigenlijk is dat niet nodig, want het merk staat niet garant voor de kwaliteit van de foto. Of een foto goed uit de verf komt, hangt vooral af van het systeem erachter.
Flitser
Natuurlijk wil je ook ‘s avonds goede foto’s kunnen maken. Soms is een lage diafragma daarvoor niet genoeg. Gelukkig hebben steeds meer smartphones flitsers die je ook aan kunt zetten tijdens het filmen. Flitsers zijn zo ver hun tijd vooruit dat de foto’s niet bewogen lijken als je een flitser gebruikt.
Nabewerken
De standaard camera app op de smartphone is eenvoudig te gebruiken, maar er zijn ook een aantal professionelere apps. Vooral als het op nabewerken aankomt is er een groot aanbod. Snapseed van Google is een door veel professionele fotografen gebruikte app. Datzelfde geldt voor PS Express van Adobe. Het is Photoshop, maar dan speciaal voor de telefoon. Als je een foto met matig beeldkwaliteit hebt kan een nabewerkingsapp veel verhullen.
Voor de gevorderde: statieven en opzetlensjes
Wie echt gevorderd is in het fotograferen met een smartphone kan zijn of haar fotografie naar een nieuw niveau brengen met statieven en opzetlensjes. Een statief is heel handig om alle cameratrillingen te voorkomen. Met een opzetlensje krijg je een hele andere kijk op de wereld.
Zo zijn er voor een paar euro macro-lensjes te koop, waarmee je bijvoorbeeld de natuur kunt fotograferen. En wat te denken van de klassieke fish eye? Goed om te weten: de beeldkwaliteit gaat niet omhoog met een opzetlensje; in feite zet je de ingebouwde camera alleen een bril op.
Neem een microfiber doekje mee
Bij een grote camera zijn we gewend de lens even goed schoon te maken. Bij een mobiel toestel is de lens vaak een ondergeschoven kindje. We zitten er met onze vingers aan en stoppen het toestel zo weer in onze broekzak. Daardoor kunnen rare lichteffecten voor komen.
Daarom is het aan te raden een microfiber doekje mee te nemen als je foto’s gaat schieten. Door de lens even goed schoon te maken met zo’n doekje verbeter je de kwaliteit van de foto’s drastisch.