BEDIEN JE HUIS VIA DE SMARTPHONE

Stel je voor: je ligt op de bank, maar krijgt het koud. En het televisieprogramma dat je kijkt, begint saai te worden. Vroeger moest je wel opstaan om de thermostaat hoger te zetten en de afstandsbediening voor de televisie te pakken. Tegenwoordig zit het allemaal in één apparaatje: de smartphone.

gsm accu

Internet of Things
Het idee om alles te kunnen bedienen via het internet, noemen we ‘Internet of Things’. Het betekent dat huishoudelijke apparaten via het internet bediend kunnen worden. De temperatuur thuis een graadje hoger zetten, zodat het lekker warm is als je thuis komt? De wasmachine alvast aanzetten? Het kan allemaal via het Internet of Things.

Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de wasmachine van Samsung. Daar zit een droger ingebouwd. Geef de wasmachine via een app de opdracht om de verschillende programma’s te draaien, als je niet thuis bent. Stofzuigen terwijl jij op kantoor zit? Geen probleem, het kan met de robot stofzuiger. Zo zijn bijna alle huishoudelijke taken gedaan voor thuiskomst.

Smart home
Een onderdeel van ‘Internet of Things’ is ‘Smart home’ of ‘Smart Living’. Dat zijn niet alleen apparaten die op afstand bestuurbaar zijn, maar die zelflerend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de slimme kachel, slimme verlichting en slimme beveiliging. Deze applicaties zijn niet alleen handig, maar helpen je ook om energie te besparen met de smartphone.
 
Kachel
Een goed voorbeeld is de slimme thermostaat of slimme kachel. Een slimme thermostaat staat constant in contact met de smartphone en kan zelfs de locatie bijhouden. Wie aan het eind van de dag naar huis rijdt, zal in een aangenaam verwarmd huis thuiskomen. De app heeft namelijk allang gemerkt dat je onderweg bent. De thermostaat weet precies hoe lang het duurt voordat je thuis bent en schakelt de kachel alvast in.

Slimme verlichting
Hetzelfde werkt met slimme verlichting. De bekende Philips Hue-lampen hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om met ‘geo fencing’ te werken. De verlichting pikt het GPS-signaal van de smartphone op en zet de lampen aan zodra je binnen een bepaalde afstand bent. Zo komt de gebruiker nooit in het donker thuis.

Slimme beveiliging
Kunnen we binnenkort sleutels afschaffen? Doen we de deur niet meer open, maar loggen we in? Voor nu is het nog even toekomstmuziek, maar in de toekomst zou het best kunnen. Voor nu zijn slimme beveiligingssystemen vooral camera’s, die op afstand te bekijken zijn.

Sommige applicaties zijn zelfs zo slim dat ze niet alleen letten op ongenode gasten, maar ook op de luchtkwaliteit in huis. Zo kan een slim beveiligingssysteem zelfs dienen als rook- en koolmonoxidemelder. Zodra er iets ongewoons wordt opgemerkt, krijgt een vooraf ingesteld contactpersoon een bericht op de smartphone.

Afstandsbediening
Tegenwoordig werkt de smartphone als afstandsbediening. Dat werkt niet alleen met apps. Wie de smartphone als afstandsbediening wil gebruiken, moet de overstap wagen naar slimme apparaten. Ze moeten bovendien allemaal op het internet aangesloten worden. Dat kan via Wi-Fi, maar bij sommige apparaten is er ook ondersteuning voor een simkaart.

Natuurlijk moet de fabrikant van het apparaat ook een eigen applicatie hebben ontwikkeld. Op die manier kunnen allerlei huishoudelijke taken op afstand gedaan worden.

Leuk, maar hoe zit het met de privacy?
In Nederland zijn we nogal gehecht aan onze privacy. Het is helaas een feit dat fabrikanten van smart home-systemen veel leren over jouw leefgewoonten. Informatie over leefgedrag wordt opgeslagen en deze informatie kan zelfs doorverkocht worden. Gelukkig worden namen en adressen nooit doorverkocht, want daar is internationale regelgeving over.

Maak de afweging tussen jouw privacy en comfort. Is het erg als Apple of Google weet hoe jij leeft? Is het misschien niet prettig om in een luxueuzer, comfortabeler huis thuis te komen? Die afweging bepaalt hoe wij in de toekomst wonen en onze smartphones gebruiken.

Author: admin

E-mail: info@ccbatterij.nl Battery Shop: www.ccbatterij.nl Specialist in de verkoop van batterijen, accu's en laders